Picanha, oftewel het staartstuk van het rund. Een heerlijk stuk vlees met een mooie laag vet.
Gerookte steak tartaar
Ingrediënten
Steak tartaar
✓ 300 g bavette
✓ 2 sjalotten
✓ 1 augurk
✓ 1 el kappertjes
✓ ½ el dijonmosterd
Overige
✓ 3 l water
✓ 100 ml azijn
✓ 10 kwarteleitjes
✓ 1 ui
✓ 4 oesterzwammen
✓ 1 el olie (olijf- of zonnebloemolie)
✓ 2 el Kewpie mayonaise
✓ zeezoutvlokken, naar smaak
✓ Kervel of peterselie
✓ Cederhouten rookplank
✓ 300 g bavette
✓ 2 sjalotten
✓ 1 augurk
✓ 1 el kappertjes
✓ ½ el dijonmosterd
✓ 3 l water
✓ 100 ml azijn
✓ 10 kwarteleitjes
✓ 1 ui
✓ 4 oesterzwammen
✓ 1 el olie (olijf- of zonnebloemolie)
✓ 2 el Kewpie mayonaise
✓ zeezoutvlokken, naar smaak
✓ Kervel of peterselie
✓ Cederhouten rookplank
10 personen
30 min. voorbereiding
10 min. bereiding
40 min. totaal
Voorbereiding
- Kwarteleitjes: Breng het water met de azijn in een ruime pan aan de kook. Breek alle kwarteleitjes boven een bolzeef (in een kom) en laat ze uitlekken.
- Zet het vuur laag en maak een draaikolk in het water. Laat de kwarteleitjes één voor één vanuit de zeef in de draaikolk glijden. Pocheer ze 1 minuut en schep ze daarna voorzichtig uit het water. Koel ze direct in ijswater en laat ze daarna uitlekken.
- Steak tartaar: Hak de bavette fijn. Pel en snipper de sjalotten. Snijd de augurk en kappertjes fijn. Meng daarna alle ingrediënten en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Neem de cederhouten rookplank en gebruik een kookring van ca. 3 cm in doorsnee. Vul deze met ongeveer 40 gram van de steak tartaar. Druk met de bolle kant van een lepel aan en maak zo nog 9 tartaartjes.
- Pel en snijd de ui in mooie plakken van ongeveer 1 cm dik.



Bereiding
- Bestrijk de plakken ui en koningsboleet aan beide kanten met een klein beetje olie en leg ze op het rooster. Plaats de cederhouten plank met daarop de steak tartaar ook op het rooster en sluit de deksel.
- Grill alles gedurende 8 minuten. Draai de ui en oesterzwam na 2 minuten een kwartslag, draai ze 2 minuten later om, en draai ze nog een keer na 2 minuten een kwartslag. Laat de steak tartaar lekker roken op de plank.
- Haal alles uit de BBQ. Maak repen van de oesterzwam en druk de ringen uit de ui.
- Verdeel de oesterzwam en uienringen over de steak tartaar. Leg op elke tartaar een gepocheerd kwartelei. Bestrooi met verse peper, zoutvlokken en garneer met Kewpie-mayonaise en kervel of peterselie.
- Serveer direct op de houten plank met vorkjes erbij.
Eet smakelijk!

Meer grill inspiratie
Gegrilde maiskolven
Op zoek naar groenten voor bij een mooi stuk vlees? Doe er gegrilde maiskolven bij!
Gamba’s in knoflookboter
Gamba's in knoflookboter, geserveerd met stokbrood want dit wil je echt dippen!